Adsense Links (boven)

Powered by WP Bannerize

Volg DHN op Sociale Media

Jaarverslagen Zorg

Powered by WP Bannerize


Advertenties DHN Partners en Nieuwsberichten


DHN Businessdeals

Businessdeal

Powered by WP Bannerize

Vierkant Links (adverteren)

Powered by WP Bannerize

Uw advertentie hier

Powered by WP Bannerize

Jouw Banner of Promotie op Dutch Health Network ? Klik op onderstaande button !

Volg DHN natuurlijk op Twitter

Ouderen met tekort aan vitamine D lopen meer kans op beperkingen in hun mobiliteit

30 juli 2013

Ouderen die te weinig vitamine D binnenkrijgen, hebben vaker moeite met fysieke routinehandelingen, zoals opstaan uit een stoel en traplopen.

 

Dit blijkt uit onderzoek van drs. Evelien Sohl en collega’s van VU medisch centrum, op 17 juli gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

 

Vitamine D speelt een cruciale rol bij het sterk maken en houden van botten en mogelijk spieren. Het lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van zonneschijn, maar zo’n vijftig procent van de ouderen heeft een tekort aan de stof, schatten wetenschappers.

 

‘We zien dat ouderen die een tekort hebben aan vitamine D meer kans lopen om beperkt te worden in hun mobiliteit’, zegt drs. Evelien Sohl, onderzoeker van VU medisch centrum in Amsterdam. ‘Uit eerdere onderzoeken weten we dat mensen met beperkingen ook meer kans hebben om in een verpleeginrichting terecht te komen en dat ze ook een hogere kans op overlijden hebben.’

Vitamine D

De conclusies volgen uit een onderzoek onder honderden Nederlandse ouderen onderdeel van de Longitudinal Aging Study Amsterdam. Door middel van bloedtests bepaalden de onderzoekers van hen het vitamine D-niveau. De proefpersonen beantwoordden vervolgens vragen over het uitvoeren van dagelijkse handelingen, zoals gaan zitten, opstaan uit een stoel, traplopen en een korte wandeling maken.

 

Hieruit bleek dat een lager vitamine D-niveau samenhangt met een grotere kans beperkt te zijn in minstens één van deze handelingen.

 

In de oudste groep van proefpersonen rapporteerden de meeste mensen met een redelijk tot prima vitamine D-niveau geen enkele fysieke beperking. Aan de andere kant meldt uit de groep met een te laag vitamine D-niveau zeventig procent minstens één beperking.

 

logo_vumc

 

‘Onze bevindingen suggereren dat een te laag niveau van vitamine D bijdraagt aan het slechter kunnen uitvoeren van dagelijkse fysieke handelingen en als gevolg daarvan het op zichzelf kunnen wonen’, zegt Sohl. ‘Het toedienen van een vitamine D-supplement zou een manier kunnen zijn om dit tegen te gaan, maar dit moeten we verder onderzoeken.’

 

Meer informatie over de onderzoeken door het VUmc is te vinden op www.vumc.nl

 

Volg Dutch Health Network natuurlijk  ook actief op LinkedIn, Facebook, Twitter, Google+, Pinterest, YouTube en Slideshare. Zie onderstaande links. Velen zijn je al voorgegaan.

 

 

NB Stuur dit bericht zoveel mogelijk met behulp van de buttons onderaan onze website door naar jouw relaties.

 

Adsense Vierkant Rechts

Powered by WP Bannerize

Archief DHN berichten

Volg DHN op Twitter


DHN Webshops

Cadeauwinkel

Bol rechts 250-250

Powered by WP Bannerize

Boekentips

Nieuwsbrief button

Nieuwsbrief

Powered by WP Bannerize

Maak gebruik van onderstaand gratis aanbod

DHN Nieuwsbrief

Powered by WP Bannerize

Inschrijven voor de DHN Nieuwsbrief