Op weg naar een nieuwe maatschappelijke uitdaging als klachtenfunctionaris 2.0 – Blog van Ingrid Vossen voor de Quasir Academy
19 december 2018
Dit is een blog van Ingrid Vossen, student opleiding klachtenfunctionaris 2.0 aan de Quasir Academy, bevlogen tekstschrijver en ondernemer met haar eigen bureau Nota Bene Almere!
ORIËNTATIE OP EEN NIEUWE MAATSCHAPPELIJKE UITDAGING
“Als je aan een kind vraagt wat hij later wil worden, zul je niet snel ‘klachtenfunctionaris’ als antwoord krijgen. De benaming van het beroep spreekt niet meteen tot de verbeelding en roept associaties op met vervelende zaken als ‘klagen’ en ‘zeuren’. Het beeld dat ik bij het beroep had, was van iemand die binnen een bedrijf was uitgerangeerd en ergens in een kamertje zat met het bordje ‘klachtenfunctionaris’ op de deur. Hoe is het zover gekomen dat ik toch gegrepen ben door dit beroep en nu zelfs de opleiding voor klachtenfunctionaris Zorg en Welzijn bij Quasir volg?
Ik ben freelancer op het gebied van teksten en notulen. Een jaar geleden werd ik benaderd door Quasir met de vraag of ik de vergaderingen van het managementteam kon notuleren. Ik bekeek de website van Quasir om te zien wat zij nou precies deden. Iets met detachering van klachtenfunctionarissen en het vak op de kaart zetten als professioneel beroep, onder meer met een eigen Academy. Ik nam de opdracht aan en voelde mij snel thuis bij het MT van dit dynamische bedrijf. Mijn beeld van de klachtenfunctionaris moest ik snel bijstellen. Het beroep is allesbehalve stoffig. De klachtenfunctionaris staat juist middenin een maatschappelijke ontwikkeling van meer zeggenschap en mondigheid van cliënten of patiënten en organisaties die verplicht worden om serieus vorm te geven aan klachtenmanagement.
Een moderne klachtenfunctionaris wacht niet tot er een klacht op zijn bordje komt maar is preventief bezig. Door een luisterend oor te bieden kan vaak voorkomen worden dat een gevoel van onvrede uitgroeit tot een officiële klacht. De klachtenfunctionaris weet wat er speelt en kan een instelling helpen de dienstverlening te verbeteren.
Het enthousiasme van het management van Quasir over het vak en de manier waarop zij het op de kaart willen zetten, werkte aanstekelijk op mij. Ook herkende ik veel van mezelf in het menstype van de klachtenfunctionaris. Toen ik hoorde dat er een introductie was voor de opleiding aan de Academy, ging ik een kijkje nemen. Wat ik hier hoorde sterkte mij nog meer in het idee dat dit mijn weg was: een veelzijdig beroep waar veel aspecten samenkomen: bemiddeling, gesprekstechniek, psychologisch inzicht, analytisch vermogen, werken met mensen. Mensen helpen om anders naar ‘problemen’ te kijken.
Ik heb veel zin in deze opleiding, die zowel praktisch is als inhoudelijk diepgravend. Met een mooie symbolische tijdsduur van 9 maanden.
Het is een geaccrediteerde beroepsopleiding en het carrièreperspectief is gunstig: de markt zit te springen om goede klachtenfunctionarissen. Ik hoefde niet lang meer na te denken en schreef me in voor de opleiding!
Onlangs zijn we van start gegaan met de eerste module. En om belangstellenden een beeld te geven van wat de opleiding behelst, zal ik de komende tijd in een blog verslag doen van mijn ervaringen.
Ingrid Vossen, Student opleiding klachtenfunctionaris aan de Quasir Academy”
Meer informatie over de geaccrediteerde opleiding klachtenfunctionaris 2.0 van de Quasir Academy
Wilt u ook aan het werk als klachtenfunctionaris 2.0 in de zorg of het sociaal domein of u bent net begonnen als klachtenfunctionaris en wilt uw basis verstevigen. Door deze uitgebreide beroepsopleiding te volgen maakt u kennis met alle facetten van dit mooie vak. Uw trainers komen uit de praktijk en zullen veel praktijksituaties met u behandelen en u zult veel oefenen.
✓ Ontvang onze brochure rechtstreeks in uw email inbox
✓ Direct aanmelden voor één van de informatiebijeenkomsten
✓ Direct aanmelden voor de opleiding tot klachtenfunctionaris
Goede klachtopvang en bemiddeling is een belangrijk kwaliteitsinstrument voor iedere hedendaagse zorginstelling. De versterking van de rechtspositie van de cliënt in de zorg omvat onder meer het recht op een effectieve, laagdrempelige klachtenbehandeling. De opleiding Klachtenfunctionaris zorgsector sluit geheel op deze nieuwe wetgeving aan en is door de SNRO geaccrediteerd.
Indien de opleiding tot Klachtenfunctionaris succesvol wordt afgesloten dan kunt u 78 PE-punten (permanente educatie) verkrijgen bij het MfN-register.